25 april 2022
Kunst: Piet Mondriaan
Misschien even niet meer van mij gehoord? Nou, dat kwam omdat ik helemaal opging in het meest fantastische thema dat er bestaat, namelijk: KUNST!
Kortom: naast de creativiteit van mijn leerlingen, vierde die van mij ook hoogtij! Om de een à twee weken stond er een kunstenaar of bepaalde kunstvorm centraal. Op deze manier werkten wij langzaam toe naar het vormgeven van ons eigen museum. Aangezien we eindelijk zonder enige corona-maatregelen weer onderwijs mochten geven, wilden we dit vieren met een grote tentoonstelling aan het einde van dit thema. Ouders, opa’s & oma’s & andere leerlingen, iedereen was welkom!
We zijn gestart met de kunstenaar Piet Mondriaan. Perfecte kunst om met kleuters op te reflecteren. De vormen & kleuren zijn erg aantrekkelijk voor deze doelgroep en met wat prikkelende vragen vanuit mij, kwamen we al snel op een leuk gesprek. Ook ‘’papegaai Paulo’’ zorgde mede hiervoor. (Tip: het museum Boymans van Beuningen laat sommige kunstwerken op een spelende manier zien voor jonge kinderen in een filmpje van 1 à 2 minuten, met in de hoofdrol Paulo de Papegaai.)
Klik hier voor video Paulo de Papegaai (Mondriaan)
Het filmpje lokte vragen uit als: ,,wat zit er achter de vlakken van Mondriaan? Kan papegaai Paulo zomaar op alle lijnen zitten? Waarom wel/niet?’’. Kinderen kwamen met antwoorden als: ,,Ik denk dat achter de vlakken het hok van Paulo zit en hij naar buiten kijkt als hij op de lijnen gaat zitten.’’ Of: ,,Ik denk dat de blauwe vlakken zwembaden zijn en de rode vlakken aardbeienjam’’. Erg uiteenlopend dus
. We keken ook naar de vormen op de schilderijen in het kader van rekenen (vierkant, rechthoek). Welke vormen kennen we nog meer? Zien we dezelfde vormen in de klas waar wel en waar niet etc.?
Vervolgens zijn we onze eigen ‘’Mondriaan’’ gaan maken. Sommige kinderen gebruikten dezelfde primaire kleuren als Mondriaan, anderen experimenteerden juist m.b.v. de kleurencirkels en maakten een geheel nieuwe ‘’Mondriaan’’.
Vervolgens kregen deze schilderijen hun eerste plekje in ons museum.
Binnenkort vervolg m.b.t. de volgende kunstenaar….
9 februari 2022
Het ''niet zo lelijke eendje''
Afgelopen week zijn we bezig geweest met het sprookje ''Het lelijke eendje''. (Al noemden wij dit sprookje ''Het mooie eendje'' of ''Het niet zo lelijke eendje''.) We hebben in de kring besproken dat de grote eenden in het verhaal echt niet aardig zijn tegen het kleine eendje. Hoe hadden de eenden wel moeten zijn? Hoe gaan wij met elkaar om? Wat nou als de juf ineens een vuilniszak aantrekt en haar haren knalroze verft, doen jullie dan ineens niet meer aardig tegen mij? ,,NEE!'' kreeg ik terug, ,,Dan doen wij nog steeds lief!''. We zijn allemaal anders, maar dat maakt niks uit. Dus gingen wij eendjes maken, die allemaal anders eruitzagen dan een ''normale'' eend. Kinderen maakten eenden met houten poten (ijsstokjes), kregen we eenden met kapotte vleugels, rode oogjes, eenden die alleen maar omhoog konden kijken, prachtig geknutselde eenden, die zich vervolgens verstopten achter groene blaadjes en eenden met waterpokken (plakkertjes op de eend). ,,Hey, wacht eens, die plakkertjes… als we die nou omhoog gooien, hebben we confetti!!’’. En zo werd de ‘’feest-eend’’ geboren. (Een eend die de hele dag feest viert 😉).
Roodkapje
Momenteel behandelen wij als thema in de klas ‘’sprookjes’’. Wat mij betreft een prachtig thema om op creatief gebied los te gaan. Afgelopen week hebben wij ons onder laten dompelen in het sprookje ‘’Roodkapje’’. Ik verkleedde mij voor de klas als Roodkapje en veranderde bij ieder kledingstuk meer en meer in dit sprookjesfiguur voor de kinderen. Ook nam ik het mandje van roodkapje mee, maar bedekt met een kleedje. Wat zat er toch ook alweer in het mandje van Roodkapje? ,,Sap en koekjes!!’’ werd al snel geroepen. Maar is dat nou wel zo gezond voor grootmoeder? Natuurlijk kwamen er standaard antwoorden als: ,,Nee, we moeten een mand met fruit maken’’, maar ook ontstond er een mooi creatief gesprek. Een kleuter maakte de opmerking: ,,Er zijn natuurlijk ook gezonde koekjes’’. ,,JAAAA!’’ riep een ander. ,,Bijvoorbeeld koekjes met superkrachten’’. Ik stel voor om deze koekjes met superkrachten te gaan kleien met bruine klei. Een leerlingen pakt de strijkkralen erbij. ,,Mogen we deze dan gebruiken om te versieren?’’. ,,Natuurlijk mag dat! Maar kan je dan vertellen wat die prachtige versiering allemaal met het koekje doet? Zijn dat de superkrachten?’’ Kleuter: ,,Kijk, de roze zijn om grootmoeder weer sterk te maken’’. ,,De groene kralen zijn eigenlijk groenten, alleen dan lekker’’.
De volgende keer als ik griep heb, weet ik het wel: kom maar door met die koekjes van Roodkapje!