Doelstelling van de stichting Helmy en Ino

Doel van de stichting is het bevorderen van de verbeeldingskracht bij kinderen in de basisschoolleeftijd door 

kunst te maken, 

kunst te beschouwen 

en te praten over kunst.

De stichting Helmy en Ino wil de wereld niet alleen een beetje mooier maken met de kunstwerken die kinderen maken, de stichting wil ook de wereld beter uitrusten voor de toekomst door kinderen te stimuleren hun denken, hun ervaringen en hun gevoelens zichtbaar te maken en met elkaar te delen en elkaar zo te leren kennen. Kunst is een vrijhaven om de wereld te onderzoeken, in kunst is niets gek. 

Kinderen in de basisschoolleeftijd zijn van nature nieuwsgierig en onderzoeken de wereld door te doen. Ervaren is de basis van begrijpen (be-grijpen). Het maken van kunstwerken is een persoonlijk proces dat gaat over het ontdekken van eigen gedachten, gevoelens en ervaringen en is als een zoektocht zonder persé antwoorden.

Door kunstwerken te maken, onderzoek je  gedachten, ervaringen en gevoelens en legt ze op een bepaalde manier vast. Het vastleggen is van belang, gedachten, gevoelens en ervaringen worden voor jezelf en anderen in al hun (on)volmaaktheid zichtbaar, aanwijsbaar, tastbaar en dus concreet. Het richt de aandacht, het scherpt, het geeft houvast. Het kan de basis zijn van genieten, beleven, ... een ontmoeting met jezelf en de ander. Beschouwen van eigen en andermans werkstukken en praten over eigen en andermans werk gaat over elkaar leren kennen.  'Kijk hier zie je dit en hier dat ... en doet mij denken aan mijn... '  Kunst nodigt uit tot verhalen. 

De stichting ondersteunt - binnen de mogelijkheden van de stichting - deze zoektocht van kinderen door het maken van kunstwerken met beeldende middelen te stimuleren.