Stichting HelmyenIno ter bevordering van 'verbeelding' op de basisschool.

Kort over de stichting

De stichting HelmyenIno ondersteunt individuele leerkrachten, studenten en onderwijs-ondersteuners - met raad en daad -  in het maken en uitvoeren van plannen met beeldende middelen die leerlingen uitnodigen om tot verbeelding te komen; uitnodigen de wereld op een andere dan een gebruikelijke te bezien; uitnodigen om 'in kronkels' te denken en die kronkels te tonen in eigen werk; uitnodigen tot al doende te onderzoeken zonder (persé) antwoorden te weten. 


De stichting adviseert, ondersteunt en begeleidt - binnen de mogelijkheden van de stichting - diegene in het onderwijs die leerlingen ruimte geeft om - met de handen, al doende - eigen antwoorden te formuleren.

De belastingdienst merkt de stichting HelmyenIno vanaf 02 maart 2018 aan als algemeen nut beogende instelling (ANBI)

Projectvoorbeeld

Een leerkracht bezoekt Peru en is onder de indruk van de geogliefen bekend als de Nazca Lijnen. Hij wil de ervaring met zijn leerlingen delen. De vraag is: hoe dit aan te pakken?


De leerlingen maken ontwerpen met als opdracht: 'boodschap van de aarde aan de ruimte'. - een verbeeldende opdracht op basis van de legende rond het ontstaan van de Nazca Lijnen - De ontwerpen worden tentoongesteld  en gepresenteerd.  Iedereen (inclusief ouders in een speciale ouderavond) stemmen op het 'sterkste' ontwerp. Het gekozen ontwerp wordt op ruitjespapier 'op schaal' uitgewerkt om vervolgens op het grasveld voor de flat in het gras met sateprikkers en touw te worden uitgezet. Tussen de lijntjes wordt het gras geverfd met een verf van milieuvriendelijke behangerslijm en natuurlijke pigmenten. Sateprikkers en touw worden weggehaald. 

Het werk is vanaf de grond niet te overzien. Vanaf boven in de flat des te beter.

Is verf een bezwaar gebruik dan bloem

 

 

Wie kan een aanvraag doen?

De stichting HelmyenIno geeft advies, ondersteunt en begeleidt kleinschalige projecten van individuele leerkrachten, studenten, onderwijs-ondersteuners met een - al dan niet geheel uitgedacht - plan. Een plan waarin verbeelden, creatief denken en vooral uitvoeren (leren door te doen) door de leerlingen centraal staat. 


De stichting HelmyenIno richt zich op individuele leerkrachten, studenten, onderwijs-ondersteuners ea vanuit het vak 'beeldend' die met leerlingen in de basisschoolgroepen activiteiten willen ondernemen gericht op doen: de wereld ontdekken met de handen, leren door ervaren, beginnen en ontdekken...


Individuele leerkrachten, studenten, onderwijs-ondersteuners kunnen een aanvraag indienen voor advies, ondersteuning, begeleiding en materialen. Binnen de mogelijkheden van de stichting kan de aanvraag gehonoreerd worden.